Snabb soppa...
Tänkte tipsa om en supersnabb ärtsoppa som är löjigt enkel. Inget som man står sig på hela dagen, mer ett lagom mellanmål. Gott en kall höstdag eller en sen vinterkväll.
Kokade 4 dl vatten, 4 del frysta ärtor och en buljongtärning (grönsaksbuljong). När det kokat upp är det bara att mixa med stavmixer! Soppan blir ganska lös. Vill man ha den tjockare är det bara att minska mängden vatten.
Kvällsmys med nybakat bröd
Slände ihop två limpor idag och hade lite kvällsmys med te, mackor och lite mörk choklad.
7 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
0,5 dl kruskakli
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl solroskärnor
salt
1,5 dl brödsirap
3 dl mjölk
2 dl vatten
1,5 dl surdeg (kan uteslutas, men brödet blir godare, nyttigare, hållbarare...)
2 msk bakpulver
Jätteenkelt bröd att baka!
Blanda alla ingredienser och dela upp den i två smorda brödformar.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.
Receptet hittade jag på Filibabba men har ändrat receptet något.
Höstsallad
Blev en höstig sallad till kvällens middag:
~ Riven morot
~ Riven rödbeta
~ Strimlad vitkål
~ Äpple i bitar
~ Apelsin
~ Paprika
~ Vinägrett: vitvinsvinäger, rapsolja, salt, pepparmix, fransk salladskrydda
Kycklingrullader
Gjorde kycklingrullarder för några dagar sedan som blev jätte goda!
Jag delade kycklingfilén så att den blev som en tunn sammanhängande lövbiff. Kan vara lite knepigt att få det bra. Jag tycker att det bli för tjockt om man bara skär ett snitt i mitten. Brukar försöka skära ett snitt så ena delen blir dubbelt så tjock som den andra men filén är fortfarande sammanhängande. Sen lägger jag ytterligare ett snitt i den tjocka delen. Har du lyckats förstå min flummiga förklaring har du nu en sammanhängade bit av kycklingfilén som är som en lövbiff.
Bred cream cheese vitlök och örter över filén. Strimla soltkade tomater, zucchini och paprika. Lägg dessa på rad över kycklingen och rulla ihop allt. Du kan fästa ihop rullen med tandpetare. Krydda med salt pepparmix och stek i stekpanna så att de får en fin yta. Tillaga färdigt i ugnen i 175 grader.
Färskosten gör rulladerna saftiga och det behövs ingen sås till dessa. Servera med tex bulgur eller pasta och sallad.
Snacka om hållbarhet...
Jag gjorde ju senap och marmelad och gav bort till nära och kära i julklapp. Kikade in i mina föräldrars kylskåp för ca en månad sedan och fick syn på att de fortfarande hade senap kvar och att den verkade hålla fin fint!
Jag och R har mamelad kvar som aldrig verkar ta slut! MEN det gör inget för den blir bara godare och godare. Kryddade marmeladen med bla nejlikor och kanel och ju längre marmeladen står desto mer smak får den! (Dock blev det lite för mycket skal tycker både jag och R, så till nästa gång blir det förändringar i receptet)
Än så länge inte ett spår av mögel i marmeladen och den har åkt in och ut ur kylen många gånger!
Helt fantastiskt tycker jag!!
Jag tycker att alla borde prova att göra egen sylt, marmelad, senap... ja vad som helst av det där som man alltid köper färdigt. Det smakar ju så mycket godare när man har gjort det själv! Trots att jag varit med och koka eget äppelmos och egen saft så blir jag varje gång så förvånad över hur lätt det kan vara att göra det själv. Man blir ju lätt bekväm och går och köper produkterna färdiga i butiken. Visst det kan ta lite tid ibland att göra allt själv men det är det ju värt. Dessutom tycker jag att det är fantastiskt roligt att pyssla i köket!
I brist på tid...
Hamnade lite efter min tidsplan igår och behövde laga någon mat som "lagade till sig själv". Efter en snabb blick i kylskåpet insåg jag att jag hade ägg som var påväg att bli gammla så det fick bli ugnspannkaka med blåbär i!
Bara att vispa ihop smeten, hälla den i en smord plåt, strö över frysta blåbär och in i ugnen på 200 grader till sen såg fin ut! Och under tiden kunde jag duscha och fixa mig.
Jag har en väldigt lite ugn så jag gjorde en liten sats:
2 st ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
salt
ca 1 dl blåbär
Inte den vackraste bliden MEN det var väldigt gott!
Höstlimpa
Har gjort mig en surdeg och testade att använda den i mina höstlimpor.
Limporna blev saftiga och fick en god smak. De blev ganska kompakta och blir mättande smörgåsar.
4 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
1,5 dl surdeg
3 msk rapsolja
2 msk farinsocker
2 tsk salt
2 små/1 stort äpple/n
1/2 dl pumpakärnor
2 msk linfrön
6 dl vetemjöl
6 dl grovt rågmjöl
Smula jästen i en bunke och rör ut den med det fingervarma vattnet.
Riv äpplena/et grovt på ett rivjärn.
Blanda i äpple, surdeg, rapsolja, farinsocker, salt, pumpakärnor och linfrön och blanda allt. Tillsätt mjölet och blanda ordentligt, degen ska vara ganska kladdig.
Låt jäsa i bunken i 45 minuter med bakduk över.
Smörj 2 st brödformar á 1,5 lite med flytande margarin och häll i degen direkt från bunken till formarna.
Låt jäsa ytterligare 30 min med bakduk över. Strö ev över lite linfrön och pumpakärnor över limporna.
Grädda i ugnen i 200grader ca 30 min.
Recept på hur jag gjorde min surdeg kommer!!
Hösten är här...
... och jag med. Få se om det kan börja dyka upp lite inlägg här igen.
Fick för en månad sen lite kantareller, blåbär och lingon från mormor och morfar. Lingonen var då fortfarande ganska omogna och perfekta att koka sylt på. Kokade ca en halvliter lingon med 1-2 dl vatten och socker tills dess att jag tyckte att det var lagom sött. Sen var det bara att hälla upp i RENA burkar. Går inte att jämföra med någon köpt lingonsylt!!!
Fruktsallad!
Finns det något godare än fruktsallad?
Nu när det är vinter kan man behöva en extra vitaminkick för att orka med allt man ska hinna göra!
Har gjort en fruktsallad på banan, apelsin, äpplen, hallon, hackad mandel och kokos!
Perfekt som mellan mål eller efterrätt och om det blir över kan man ha det i yoghurten till frukosten!
Biffar med soltorkade tomater och pesto
Blandade köttfärs, ströbröd (som fått svälla i mjölk), ägg, hackad lök, hackade soltorkade tomater, salt och peppar.
Serverade med ugnsrostade grönsaker, avikado, keso och sweet chili-sås
Philadelphiabiffar
Blandade köttfärsen med ströbröd som fått svälla med hjälp av mjölk tillsammans med kryddor (starkt paprikapulver, chilipulver, spiskummin, salt och peppar), ägg och hackad gul lök. Formade färsen till bollar och gjorde ett hål i mitten med fingret. Lade en klick philadelphiaost i hålet, täckte över osten med köttfärsen och plattade till bollarna något till biffar. Stekte dem i stekpanna.
Nybakat bröd med brie och salami
Skrev inte upp några exakta mängder för ingredienserna i detta bröd när jag bakade...
Liknar några av d andra sorterna jag har bakat tidigare. I detta bröd är det grahamsmjöl, kruska kli och vetemjöl.
Penslade brödet med ägg blandat med paprikapulver så att det fick en fin färg på ytan.
Vörtknorrar
2 dl porter
3 dl vatten
25 g jäst
1 dl mörk sirap
25 g torr vört
2 msk flytande margarin
1 msk salt
2,5 dl (140 g) grovt rågmjöl
13-14 dl (800 g) vetemjöl
Gör såhär:
Värm porter och vatten till 37 grader. Smula jästen i en bunke och slå över lite av den varma degvätskan. Rör om tills jästen löst sig helt och tillsätt resten av vätskan. Tillsätt övriga ingredienser (spara lite vetemjöl till utbakningen) och bearbeta degen tills att den är jämn och slät. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Knåda degen för hand och dela den sedan i mindre bitar. Rulla bollar och gör som två små spetsar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Snitta bröden med en vass kniv och grädda i ung (225 grader) i 12-15 minuter.
Currywok
Ingredienser:
Nudlar
Morötter
Kyckling
Haricotvertes
Champinjoner
Gul lök
Curry
Spriskummin
Salt
Turkisk yoghurt
Sweet chili-sås
Stark senap
Ingredienser:
40 g brunt senapsfrö
40 g gult senapsfrö
1 ½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk socker
1 tsk salt
½ dl olja
Koka upp senapsfröna med vatten, de blir då något mjukare.
Häll fröblandningen i en matberedare med stålknivar. Låt maskinen gå i 3-5 minuter tills dess att senapen har fått en kräig konsistens av de gula fröna. Tillsätt mot slutet vinäger, socker, salt och olja. Förvara senapen i en burk med lock i kylskåp. Senapssmaken kommer efter några dagar.