Philadelphiabiffar



Blandade köttfärsen med ströbröd som fått svälla med hjälp av mjölk tillsammans med kryddor (starkt paprikapulver, chilipulver, spiskummin, salt och peppar), ägg och hackad gul lök. Formade färsen till bollar och gjorde ett hål i mitten med fingret. Lade en klick philadelphiaost i hålet, täckte över osten med köttfärsen och plattade till bollarna något till biffar. Stekte dem i stekpanna.

Nybakat bröd med brie och salami





Skrev inte upp några exakta mängder för ingredienserna i detta bröd när jag bakade...
Liknar några av d andra sorterna jag har bakat tidigare. I detta bröd är det grahamsmjöl, kruska kli och vetemjöl.
Penslade brödet med ägg blandat med paprikapulver så att det fick en fin färg på ytan.

Vörtknorrar



2 dl porter
3 dl vatten
25 g jäst
1 dl mörk sirap
25 g torr vört
2 msk flytande margarin
1 msk salt
2,5 dl (140 g) grovt rågmjöl
13-14 dl (800 g) vetemjöl

Gör såhär:
Värm porter och vatten till 37 grader. Smula jästen i en bunke och slå över lite av den varma degvätskan. Rör om tills jästen löst sig helt och tillsätt resten av vätskan. Tillsätt övriga ingredienser (spara lite vetemjöl till utbakningen) och bearbeta degen tills att den är jämn och slät. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Knåda degen för hand och dela den sedan i mindre bitar. Rulla bollar och gör som två små spetsar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Snitta bröden med en vass kniv och grädda i ung (225 grader) i 12-15 minuter.

Currywok



Ingredienser:

Nudlar
Morötter
Kyckling
Haricotvertes
Champinjoner
Gul lök
Curry
Spriskummin
Salt

Turkisk yoghurt
Sweet chili-sås

Stark senap


Ingredienser:
40 g brunt senapsfrö
40 g gult senapsfrö
1 ½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk socker
1 tsk salt
½ dl olja

Koka upp senapsfröna med vatten, de blir då något mjukare.
Häll fröblandningen i en matberedare med stålknivar. Låt maskinen gå i 3-5 minuter tills dess att senapen har fått en kräig konsistens av de gula fröna. Tillsätt mot slutet vinäger, socker, salt och olja. Förvara senapen i en burk med lock i kylskåp. Senapssmaken kommer efter några dagar.

Julmarmelad



Ingredienser:

2 st kanelstänger
2 st stjärnanis
10 st nejlokor
2 st lime
8 st apelsiner (med tunt skal)
2 dl vatten
1 påse Gul Melatin
900 g socker


Tvätta frukten noga i varmt vatten. Dela dem i klyftor och mixa sendan sönder frukterna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med kryddorna och vatten, låt koka några minuter. Tillsätt en påse Gul Melatin. VIKTIGT till sätt detta innan du tillsätter socker. Koka 1 minut, beräknat från när hela satsen kokar. Tillsätt socker och koka ytterligare en minut. Häll gensast upp i varma stereliserade burka som sluter tätt och sätt på locken direkt. Burkar kan stereliseras genom att de får stå i en ung som har temperaturen 100 grader. Jag hade mina burkar inne i ugnen i ca 20-30 minuter. Locken kan stereliseras genom att läggas i kokande vatten. När man fyller burkarna ända upp och genast sätter på locket bildas ett vakuum och detta ger en lång hållbarhet så länge vakuumet inte bryts.

Marmeladen bör stå ett par veckor för att ta smak av kryddorna.
Mycket god att äta tillsammans med dessertostar.

RSS 2.0