Snacka om hållbarhet...

 Jag gjorde ju senap och marmelad och gav bort till nära och kära i julklapp. Kikade in i mina föräldrars kylskåp för ca en månad sedan och fick syn på att de fortfarande hade senap kvar och att den verkade hålla fin fint!

Jag och R har mamelad kvar som aldrig verkar ta slut! MEN det gör inget för den blir bara godare och godare. Kryddade marmeladen med bla nejlikor och kanel och ju längre marmeladen står desto mer smak får den! (Dock blev det lite för mycket skal tycker både jag och R, så till nästa gång blir det förändringar i receptet)
 Än så länge inte ett spår av mögel i marmeladen och den har åkt in och ut ur kylen många gånger!
Helt fantastiskt tycker jag!!










Jag tycker att alla borde prova att göra egen sylt, marmelad, senap... ja vad som helst av det där som man alltid köper färdigt. Det smakar ju så mycket godare när man har gjort det själv! Trots att jag varit med och koka eget äppelmos och egen saft så blir jag varje gång så förvånad över hur lätt det kan vara att göra det själv. Man blir ju lätt bekväm och går och köper produkterna färdiga i butiken. Visst det kan ta lite tid ibland att göra allt själv men det är det ju värt. Dessutom tycker jag att det är fantastiskt roligt att pyssla i köket!


I brist på tid...

Hamnade lite efter min tidsplan igår och behövde laga någon mat som "lagade till sig själv". Efter en snabb blick i kylskåpet insåg jag att jag hade ägg som var påväg att bli gammla så det fick bli ugnspannkaka med blåbär i!

Bara att vispa ihop smeten, hälla den i en smord plåt, strö över frysta blåbär och in i ugnen på 200 grader till sen såg fin ut! Och under tiden kunde jag duscha och fixa mig.

Jag har en väldigt lite ugn så jag gjorde en liten sats:
2 st ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
salt
ca 1 dl blåbär


Inte den vackraste bliden MEN det var väldigt gott!


Höstlimpa


Har gjort mig en surdeg och testade att använda den i mina höstlimpor.
Limporna blev saftiga och fick en god smak. De blev ganska kompakta och blir mättande smörgåsar.

 

4 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
1,5 dl surdeg
3 msk rapsolja
2 msk farinsocker
2 tsk salt
2 små/1 stort äpple/n
1/2 dl pumpakärnor
2 msk linfrön
6 dl vetemjöl
6 dl grovt rågmjöl

Smula jästen i en bunke och rör ut den med det fingervarma vattnet.

Riv äpplena/et grovt på ett rivjärn.

Blanda i äpple, surdeg, rapsolja, farinsocker, salt, pumpakärnor och linfrön och blanda allt. Tillsätt mjölet och blanda ordentligt, degen ska vara ganska kladdig. 

Låt jäsa i bunken i 45 minuter med bakduk över.

Smörj 2 st brödformar á 1,5 lite med flytande margarin och häll i degen direkt från bunken till formarna.
Låt jäsa ytterligare 30 min med bakduk över. Strö ev över lite linfrön och pumpakärnor över limporna.  

Grädda i ugnen i 200grader ca 30 min.


Recept på hur jag gjorde min surdeg kommer!!



Hösten är här...

... och jag med. Få se om det kan börja dyka upp lite inlägg här igen.

Fick för en månad sen lite kantareller, blåbär och lingon från mormor och morfar. Lingonen var då fortfarande ganska omogna och perfekta att koka sylt på. Kokade ca en halvliter lingon med 1-2 dl vatten och socker tills dess att jag tyckte att det var lagom sött. Sen var det bara att hälla upp i RENA burkar. Går inte att jämföra med någon köpt lingonsylt!!!


RSS 2.0