Höstlimpa
Har gjort mig en surdeg och testade att använda den i mina höstlimpor.
Limporna blev saftiga och fick en god smak. De blev ganska kompakta och blir mättande smörgåsar.
4 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
1,5 dl surdeg
3 msk rapsolja
2 msk farinsocker
2 tsk salt
2 små/1 stort äpple/n
1/2 dl pumpakärnor
2 msk linfrön
6 dl vetemjöl
6 dl grovt rågmjöl
Smula jästen i en bunke och rör ut den med det fingervarma vattnet.
Riv äpplena/et grovt på ett rivjärn.
Blanda i äpple, surdeg, rapsolja, farinsocker, salt, pumpakärnor och linfrön och blanda allt. Tillsätt mjölet och blanda ordentligt, degen ska vara ganska kladdig.
Låt jäsa i bunken i 45 minuter med bakduk över.
Smörj 2 st brödformar á 1,5 lite med flytande margarin och häll i degen direkt från bunken till formarna.
Låt jäsa ytterligare 30 min med bakduk över. Strö ev över lite linfrön och pumpakärnor över limporna.
Grädda i ugnen i 200grader ca 30 min.
Recept på hur jag gjorde min surdeg kommer!!