Rågbröd med morot

Ingredienser:
5 dl mjölk
½ dl flytande margarin
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 dl riven morot
5 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
Gör såhär:
Värm mjölk och margarin till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en bunke och häll lite av degspadet över jästen och rör så att den löser sig. Häll på resten av degspadet.
Tillsätt socker, salt, morot och mjöl, spara 1 dl vetemjöl till utbakningen. Blanda samman allt under kraftig omrörning.
Låt jäsa i bunken övertäckt med en bakduk i 30 minuter.
Bearbeta degen en gång till men denna gång försiktigare. Dela degen i 12 degämnen/delar. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Om du vill, klipp ett kryss i bullen med en sax så får bullarna fyra fina spettsar.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Kommentarer
Trackback