Bröd

Ingredienser:
4 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
1½ tsk brödkryddor
1 tsk salt
1 msk socker
4 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
Gör såhär:
Värm vatten och olja till fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan och rör ut jästen.
Häll på resten av vattnet.
Tillsätt kryddor och mjöl under kraftig bearbetning, 5 med maskin och 10 min för hand.
Spara 1 dl vetemjöl till utbakningen.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Arbeta degen för hand försiktigt en gång till och dela i ca 12 degämnen/bitar.
Rulla ämnena till bollar och sedan till smala korvar. Kom ihåg att de sväller mycket när de jäser så gör dem ganska smala.
Låt jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper i ytterligare 30 min. Även denna gång täckta med bakduk.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Låt de färdiga bröden svalna på ett galler.
Kommentarer
Trackback